„…KINDERSZTUBA DOBRA RZECZ, KAŻDY TO POWINIEN MIEĆ….”
Kuchnia i kultura jedzenia powinny stanowić ważny element naszej codzienności. Chcąc nauczyć się zasad poprawnego zachowania przy stole, kulturalnego spożywania posiłków oraz wprawnego posługiwania się sztućcami i zastawą stołową, w poniedziałek 6 listopada, uczniowie klas siódmych i szóstej udali się na wycieczkę do Pułtuska. Tam w niepowtarzalnym klimacie XIV wiecznego zamku, pod kierunkiem zamkowego Mistrza Kelnerstwa wysłuchali gawędy o zachowaniu się przy stole, dzięki czemu mogli pogłębić swoją wiedzę na temat nakrywania, podawania do stołu oraz jedzenia trudnych potraw. Po prelekcji, zdobyte doświadczenie wypróbowali w praktyce podczas specjalnie przygotowanego dwudaniowego obiadu.
Ciekawa lekcja etykiety, pasjonująca historia zabytkowego zamku położonego na wzgórzu nad brzegiem Narwi i szlachecki klimat tego miejsca wzbogaciły uczniów o nowe wiadomości, umiejętności, doświadczenia i przeżycia.